Jedzenie,  Ogólne,  Uncategorized

Suszone owoce- czyli jak naturalnie zastąpić słodycze

Suszone owoce…rodzynki, daktyle, morele, jabłka, brzoskwinie, figi oraz wiele innych zwane są również bakaliami. Wszystkim dobrze znane, ale jak mało doceniane. Suszenie to tradycyjny sposób konserwowania żywnosci, który pozbawia produkty wody, ale nie powoduje utraty cennych witamin oraz zapewnia dłuższy termin przydatności.

Jeśli mamy ochotę na słodkości możemy sięgać po zdrowe owoce, z umiarem jednak, gdyż zawierają cukier. Tak naprawdę nie ma zdrowej alternatywy dla słodyczy, ale bakalie mogą być lepszym wyjściem. Przybliżę poniżej szczegóły moich ulubionych suszonych owoców, które wraz z kubkiem gorącej ziołowej herbaty i ciepłym kocem są moim sposobem na jesienną chandrę i zdrową alternatywą dla słodyczy.

 

 

DAKTYLE

Mięsista konsystencja powoduje, że suszone daktyle są bardzo sycące, mogą być więc sprzymierzeńcem przy zachowaniu szczupłej sylwetki. Zawartość minerałów i mikroelementów to dodatkowy plus. Żelazo pomaga przy anemii, a te owoce zawierają go naprawdę sporo. Magnez, miedź, mangan i selen są sprzymierzeńcem zdrowych kości, a potas wzmacnia serce. Daktyle świetnie działają na trawienie i regulują pracę jelit, wspomagają także przy biegunce. Jeśli cierpimy na alergie zawartość siarki w tych owocach może nie co złagodzić negatywny odczyn.

 

 

 

 

 

MORELE

Jako nie liczne z suszonych owoców zalecane są osobom chorym na cukrzycę. Głownym atutem jest wysoka zawartość beta karotenu, witaminy A, B, C, E, a także wapnia, fosforu, potasu i żelaza. Dzięki wysokiej dawce przeciwutleniaczy morele są doskonałe w walce o piękną, młodą i zdrową skórę, łagodzą również trądzik. Wspierają pracę serca i regulują ciśnienie krwi. Posiadają właściwości lekko przeczyszczające i pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.

 

 

 

 

ŚLIWKI

Kolejną wśród suszonych gwiazd jest śliwka. Jedyny owoc, który w postaci suszonej jest bardziej wartościowy niż świeży. Śliwka swą popularność zdobyła w walce z zaparciami, poprzez swoje właściwości przeczyszczające wiedzie prym w tej dziedzinie. Duża zawartość błonnika skutecznie reguluje poziom cukru we krwi, korzystnie obniża ciśnienie i ma zbawienny wpływ na zły cholesterol. Dzięki polifenolom skutecznie chroni przed odwapnieniem kości, czyli osteoporozą.

 

 

 

Wybrałam te owoce, które moim zdaniem zasługują na szczególną uwagę. Dostarczają cennych witamin i wspomagają odchudzanie. Codzienna porcja to garść bakalii, a po takiej dawce słodyczy nie będziemy mieli ochoty na czekoladę, więc warto wybrać tę zdrowszą opcję. Polecam…na zdrowie!!!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *